Ak nočnú výstavbu diaľnic zaplatí samospráva, Ján Počiatek stavať bude

20.06.2013 Bratislava

Bratislava 20. júna (TASR) – Rekonštruovať či stavať cesty počas noci, aby vodiči netrpeli dopravnými obmedzeniami napríklad v horúcom lete. To podľa ministra dopravy Jána Počiatka (Smer-SD) zrejme nepôjde s použitím tých istých financií ako pri prácach počas dňa. Keď však zvýšené náklady pokryje samospráva, Počiatek na to rád pristúpi. Šéf rezortu dopravy to dnes uviedol v Národnej rade (NR) SR v rámci pravidelnej štvrtkovej Hodiny otázok.

Počiatek reagoval na otázku opozičného poslanca a martinského primátora Andreja Hrnčiara (Most-Híd). Toho zaujímal konkrétny úsek na diaľnici D1 z Dubnej Skaly po Turany, ktorý sa práve stavia a prináša dopravné obmedzenia pre cestu prvej triedy v Strečnianskej úžine. "Vzniká tu nezvládnuteľná situácia, pri ktorej sú vodiči v 40 °C teplotách nútení čakať niekoľko hodín. Prečo sa táto rekonštrukcia nerealizuje tak, ako to býva v civilizovanom svete zvykom, v nočných hodinách?" pýtal sa Hrnčiar.

Podľa ministra dopravy by však realizácia prác v noci znamenala aj zvýšené náklady na výstavbu. Napríklad na príplatky za prácu v noci pre stavbárov, či na osvetlenie, alebo prípadnú asistenciu polície. "Práce v noci sa môžu navyše odraziť aj na kvalite vykonávaných prác," argumentoval Počiatek. Zároveň dodal, že obmedzenia by mali pod Strečnom potrvať do 30. júna tohto roku.

Hrnčiara však zaujímalo, či sa nad realizovaním prác v noci pri výstavbe ciest neuvažuje aj do budúcnosti. "Finančné prostriedky sú jedna vec, ale táto rekonštrukcia sa robí počas začínajúcej turistickej sezóny, kde komplikuje dopravu aj turistom, ktorí chcú ísť navštíviť tento región," priblížil Hrnčiar.

Podľa ministra dopravy však asi nebude možné vyriešiť túto situáciu s použitím tých istých finančných prostriedkov. "Môžem vám dať cenovú ponuku na to, aby sme práce realizovali iba v nočných hodinách a keď bude samospráva ochotná zafinancovať navýšenie ceny, veľmi radi k tomu pristúpime," zareagoval Počiatek.
 

Vyberte región